jueves, 21 de noviembre de 2019

CENTENARI DE LA FI DE LA I GUERRA MUNDIAL


La Primera Guerra Mundial, va ser una confrontació bèl·lica centrada a Europa que va començar el 28 de juliol de 1914 i va finalitzar l'11 de novembre de 1918, quan Alemanya va acceptar les condicions de l'armistici.

La causa de l'inici d'aquesta guerra va ser l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran d'Àustria a Sarajevo el 28 de juny de 1914, declaració de guerra per part de l'Imperi austrohongarès a Sèrbia, i mobilització russa contra l'Imperi austrohongarès el 29 de juliol.

Els paisos implicats van ser les Potències de l'Entente: Gran Bretanya, França, Sèrbia i la Rússia Imperial (a les quals més tard es van unir Itàlia, Grècia, Portugal, Romania i Estats Units) , que van lluitar contra les Potències Centrals: Alemanya i Àustria-Hongria (a les quals més tard es van incorporar la Turquia Otomana i Bulgària


Les seqüeles més visibles de la guerra van ser la desaparició de quatre imperis: l'alemany, l'austrohongarès, el rus i l'otomà. Nombroses nacions van recuperar la seva independència i altres noves es van crear. I sobre l' economia són objecte de múltiples polèmiques ja que, com tot anàlisi històrica i econòmic, està profundament lligat a la ideologia política. 


La preparació de l'conflicte bèl·lic i, especialment la seva execució, van suposar un increment de les despeses militars.

2 comentarios:

ESCRITORS

ERIKA LEONARD MITCHELL Erika Mitchell was born on 7 March 1963 in Willesden, Middlesex to a Chilean mother and a Scottish father who was ...